Cucur Kentang Ayam Chesse Meleleh 😋😋
#omm #nakmasakapa
Lain daripada yang lain . Anak-anak yg suka chesse mesti suka .
Bahan-bahan :
1. 2 cawan tepung
2. 3 biji kentang dipotong dadu
3. 2 keping chesse cheedar
4. Sedikit mozarela cheese
5. 1s/k soda bikbikarbonat
6. 1s/b susu tepung
7. 1s/t gula
8. 1s/k garam
9. 1s/k serbuk penaik
10. Air suam mengikut citarasa
11. Dada ayam dipotong dadu mengikut citarasa
12. Daun sup utk rasa dan bau yg wangi
Cara-cara membuatnya :
1. Campurkan semua bahan dn gaul sehingga sebati
2. Bancuh dengan air suam dan bancuhan yg sederhana (tak pekat sngat dan tak cair sngat)
3. Dah sebati semua, buatlah jemput-jemput sama ada guna tngan atau sudu (saiz ikut citarasa masing2 lah ye)
4. Goreng dlam minyak yg betul2 panas. Tujuannya supaya jemput2 tak serap minyak dan tak muak bila makan, juga utk elakkan melekat kat kuali sbb letak cheese .
Resepi sya buat smlm
2 cwn tpg jagung
1/2 cwn tpg gndum
1sb serbuk kari
1 sk soda bikarbonat
1sk cukup rasa maggi
Garam
2 sb cili boh.
1 biji telor
4 ulas bwg putih
Cara2:
1.Basuh ayam.
2. Tumbuk 4 ulas bwg putih
3. Perap ayam dgn bwg putih, ckup rasa maggi, garam, cili boh, soda bikarbonat, rempah kari.
Masuk petiais selama 2 jam.
Untuk goreng:
1. Campur tepung, serbuk kari, soda.
2. Celup ayam dalam telur.
3. Slut dengan tepung.
4. Goreng ayam dengan minyak banyak. Ayam kena tenggelam.deep fry.
5. Api sederhana sebab takot dalam dia tak mask.
Rangup diluar, juicy di dlam..mmg sedp
No comments:
Post a Comment