BAHAN-BAHAN
Untuk adunan krep:
1 cawan buah naga puree (kira-kira 2 buah naga, lihat di bawah)
1 1/2 cawan tepung serba guna
1/4 cawan gula pasir
1/2 garam sudu teh
1 1/2 hingga 2 cawan susu penuh
4 telur besar
1 sudu vanila ekstrak
Semburan masakan Untuk krim disebat:
8 auns mascarpone, suhu bilik
1/2 cawan gula pasir
2 cawan krim berat, sejuk
1 kacang vanila ARAHAN Naga buah naga
(Petua: memakai sarung tangan getah akan menghalang tangan daripada menjadi berwarna.)
1.Potong buah naga memanjang. Menggunakan sudu, keluarkan daging buah naga dan letakkan di pemproses makanan. Ambik isi sehingga buahnya licin.
2.Tuangkan buah naga td ke dalam penapis dengan mangkuk di bawahnya dan kacau campuran sehingga hanya benih yang tersisa di penapis. Buang benih. (Harus menghasilkan 1 cawan puri buah naga.)
3. Krim mascarpone disebat Dalam mangkuk pengadun berdiri, tambah mascarpone dan gula.
4.Campurkan pada kelajuan sederhana sehingga digabungkan, mengikis sisi mangkuk jika perlu.
5. Seterusnya, tambah krim berat dan kacang vanila.
6. Campurkan pada kelajuan rendah sehingga krim mula menebal, kemudian meningkatkan kelajuan ke medium tinggi untuk membentuk puncak kaku. (Jangan cambuk atau anda akan membuat mentega.) Adunan krep Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam.
7. Dalam mangkuk yang berasingan, gabungkan serbuk buah naga, susu, telur dan ekstrak vanila.
8. Perlahan-lahan tuangkan campuran basah ke dalam campuran kering dan pukul sehingga digabungkan.
9. Sekiranya terlalu tebal menambah lebih banyak susu.
10. Coat kuali berkod 6 inci dengan semburan memasak.
11. Panaskan kuali di atas api sederhana dan tambah 2 hingga 3 sendok makan adunan krep. Cepat pusaran kuali dalam gerakan bulat untuk memastikan adunan menutup bahagian bawah.
12. Masak krep kira-kira 30 saat pada setiap sisi, atau sehingga tepi kedelai ringan dan tengah kering.
13. Kitar semula ke plat atau dawai untuk menyejukkan sepenuhnya. Teruskan membuat crepes sehingga semua adunan digunakan. (Sekiranya menghasilkan 30 crepes.) Crepes boleh dilindungi dan disimpan dalam peti sejuk sehingga 1 hari.
14. Perhimpunan kek Sekali krew telah disejukkan, sudah tiba masanya untuk berhimpun.
15. Untuk membuat kelebihan bersih, crepes tumpukan antara satu sama lain dan letakkan mangkuk besar di atas.
16. Gunakan pisau paring untuk memotong bentuk bulatan menggunakan mangkuk sebagai panduan anda.
17. Letakkan satu krep pada pinggan hidangan atau berdiri kue diikuti dengan lapisan nipis (kira-kira 1 hingga 2 sudu besar) krim disebat.
18. Teruskan proses lapisan ini sehingga semua crepes digunakan, berakhir dengan krep di atas.
19. Hiaskan dengan lebih banyak krim disebat, kepingan buah naga, strawberi, bunga yang boleh dimakan, pudina, dan lain-lain Jadilah kreatif!
2.Tuangkan buah naga td ke dalam penapis dengan mangkuk di bawahnya dan kacau campuran sehingga hanya benih yang tersisa di penapis. Buang benih. (Harus menghasilkan 1 cawan puri buah naga.)
3. Krim mascarpone disebat Dalam mangkuk pengadun berdiri, tambah mascarpone dan gula.
4.Campurkan pada kelajuan sederhana sehingga digabungkan, mengikis sisi mangkuk jika perlu.
5. Seterusnya, tambah krim berat dan kacang vanila.
6. Campurkan pada kelajuan rendah sehingga krim mula menebal, kemudian meningkatkan kelajuan ke medium tinggi untuk membentuk puncak kaku. (Jangan cambuk atau anda akan membuat mentega.) Adunan krep Dalam mangkuk besar, campurkan tepung, gula dan garam.
7. Dalam mangkuk yang berasingan, gabungkan serbuk buah naga, susu, telur dan ekstrak vanila.
8. Perlahan-lahan tuangkan campuran basah ke dalam campuran kering dan pukul sehingga digabungkan.
9. Sekiranya terlalu tebal menambah lebih banyak susu.
10. Coat kuali berkod 6 inci dengan semburan memasak.
11. Panaskan kuali di atas api sederhana dan tambah 2 hingga 3 sendok makan adunan krep. Cepat pusaran kuali dalam gerakan bulat untuk memastikan adunan menutup bahagian bawah.
12. Masak krep kira-kira 30 saat pada setiap sisi, atau sehingga tepi kedelai ringan dan tengah kering.
13. Kitar semula ke plat atau dawai untuk menyejukkan sepenuhnya. Teruskan membuat crepes sehingga semua adunan digunakan. (Sekiranya menghasilkan 30 crepes.) Crepes boleh dilindungi dan disimpan dalam peti sejuk sehingga 1 hari.
14. Perhimpunan kek Sekali krew telah disejukkan, sudah tiba masanya untuk berhimpun.
15. Untuk membuat kelebihan bersih, crepes tumpukan antara satu sama lain dan letakkan mangkuk besar di atas.
16. Gunakan pisau paring untuk memotong bentuk bulatan menggunakan mangkuk sebagai panduan anda.
17. Letakkan satu krep pada pinggan hidangan atau berdiri kue diikuti dengan lapisan nipis (kira-kira 1 hingga 2 sudu besar) krim disebat.
18. Teruskan proses lapisan ini sehingga semua crepes digunakan, berakhir dengan krep di atas.
19. Hiaskan dengan lebih banyak krim disebat, kepingan buah naga, strawberi, bunga yang boleh dimakan, pudina, dan lain-lain Jadilah kreatif!
okay pnjang kan ... x pe aku share link video skali okay 😘😘😘
https://link.tastemade.com/HE7m/Jy57M0HmUG https://link.tastemade.com/HE7m/Jy57M0HmUG
https://link.tastemade.com/HE7m/Jy57M0HmUG https://link.tastemade.com/HE7m/Jy57M0HmUG
No comments:
Post a Comment