oklah..hari ni nak kongsi resepi char kuey teow yang membuatkan air liur menjejes , menitik...yucks...tukar topik...yang super duper sedap la....FYI, aku suka sangat makan char kuey teow ni..tp kena hati2 makan la..sebab kalau makan yg letak udang lama or yang xsegar, memang gatal lah hidung aku alamat nya ! dah lah gatal nk makan pun jadi susah sbb tngan asyik nknmenggaru je kan ! alahan~~~~~ tp tulah ada aku kesah ! janji perut aku kenyang ... makanan pun sedapppp ~~~~
* UTK PASTE *
200 gm udang
250ml air
4 ulas bawang putih di ketuk
6 sb sos tiram
3 sk kicap pekat
3 sb kicap manis
1 sk petis
2 sb pati ikan bilis / pati udang
2 sk garam (kalau sos tiram masin kurangkan 1sk)
1 sk gula
* UTK MEE *
300 gm kuey teow
1 sb cili boh
kerang
sedikit kucai & taugeh
2 biji telur
Cara-cara
UTK PASTE-
1. Rebus udang dgn air. Bila udang hampir masak, angkat udang dan ditoskan airnya. Air rebusan jgn buang....
2. Campurkan semua bahan utk paste dgn air rebusan udang tadi, reneh hingga menjadi paste yg agak pekat. Matikan api biarkan paste sejuk dan bolehlah simpan dlm fridge.
UTK MEE-
1. Tumis lada boh hingga garing. Masukkan dlm 4sb paste td. Masukkan udang yg telah direbus td n kerang. Biasanya penang char kuey teow agak berkuah so letak sikit air dlm 1/2 cwn.
2. Air didih masukkan kuey teow, kucai, taugeh n kacau rata. Pecahkan telur, kacau dan bolehlah diangkat. Proses memasak kuey teow ni dlm 3-4 min sj, pastikan api kuat semasa memasak.
p/s: selamat mencuba, dah jadi jangan lupa gitau! tapi papepun, yg penting jiwa semasa memasak..kalau korang nak adjust ape yg kurang or lebih, pon boleyh..janji sedap...alaaa kira cam try n error la...xcuba xthu kannnnn...
π korang boleh tngok kat link ni kalau nk lebih syok ketika memasak yer . aku nk upload video . aku x jumpa pulak video tu . π
No comments:
Post a Comment